Spaanse Waterhond

Levendig. Sportief. Leergierig

Perfect voor het gezin

Een Spaanse Waterhond is ongeveer knie hoog (40 a 50cm) en daardoor voor vele een ideale maat, kleiner als een retriever maar groter dan een schoothondje. Het algemene beeld van een Spaanse Waterhond is robuust en schattig tegelijk vergis je echter niet in zijn schattig uiterlijk. De Spaanse Waterhond is een zeer levendig, sportief en leergierig ras dat zich goed aanpast in het gezin.

Weelderige haardos

Door hun speciale gekrulde vacht zijn ze ook zeer aantrekkelijk, een Spaanse Waterhond mag niet geborsteld of gekamd worden om de natuurlijk krul niet kapot te maken, dit maakt dat hij niet verhaart, de losse haren zitten in de krul die zich tot dreadlock kan vormen als deze langer wordt. Wanneer men zo’n lange weelderige bos haar niet leuk vind kan men de hond ook meermaals per jaar scheren dit dient steeds volledig te gebeuren en mag nooit esthetisch geschoren worden. (alles eraf net zoals vroeger toen hij bij de schapen gehouden werd.) Minstens een keer per jaar maar naar believen kan dit ook elke 4 a 6 maanden gedaan worden.

Hoewel men hem promoot als een hypoallergene hond (vacht) willen we er niet zomaar vanuit gaan dat hij bij elke persoon past die een allergie heeft, geen enkele hond is dit en de mate van allergie is zeer uiteenlopend. We raden sterk aan om bij verschillende fokkers of liefhebbers uitgebreid te testen alvorens over te gaan tot kopen. Dit ras mag dan weinig tot geen haren verliezen, maar hij brengt met een langere vacht eens zoveel zand binnen.

RAS STANDAARDHANDIGE TIPS
Pittig & sociaal

Het karakter

Het karakter van een Spaanse Waterhond kan best pittig zijn, in hun vroegere werk moesten ze vaak alleen kunnen werken en beslissingen nemen. Dit maakte hem wat gereserveerd naar vreemden. Maar een goed gesocialiseerde pup die ook getraind wordt zal minder verlegen of nerveus zijn.

De Spaanse Waterhond is een ideale familiehond omdat hij een zeer goed aanpassingsvermogen, familie en goede vrienden zullen dan ook steeds hartelijk ontvangen worden. Trainen blijft echter een must!!

Het trainen van een Spaanse Waterhond kan men best doen door middel van beloning en respect, geen harde hand of ruwe behandeling want deze slimmerik zal dan het vertrouwen in mensen verliezen.

Sociaal & Levenslustig

De opvoeding

De meeste jonge honden kunnen het terughoudende karakter vertonen, wanneer de hond een goede socialisatie genoot waarbij hij een of andere opleiding kreeg zal hij  toch opgroeien tot een sociale en aangename hond.

In het kort gezegd is een opgevoede Spaanse Waterhond een actieve, levenslustige hond die een enorme will to please heeft naar zijn baasjes toe, buiten een bommetje energie is maar binnen de ideale gezinshond, zijn vacht is uniek daar deze zeer weinig onderhoud vraagt.