Spaanse Waterhond

Levendig. Sportief. Leergierig. Aanhankelijk.

Perfect voor het gezin

De Spaanse Waterhond is een zeer levendig, sportief, leergierig en aanhankelijk ras dat zich goed aanpast in het gezin. De allround werkhond (Flyball, Agility, Schapendrijven, Zwemmen, Knuffelen, Wandelen, etc.) met de aan/uit knop, maar overal voor in, ook een keer niets doen hoort daarbij.
Het algemene beeld van een Spaanse Waterhond is robuust en schattig tegelijk.
De Spaanse Waterhond is tussen de 40 en 50 cm hoog.

Weelderige haardos

Door hun speciale gekrulde vacht zijn ze zeer aantrekkelijk. De Spaanse Waterhond mag niet geborsteld of gekamd want dan maakt je de speciale krul structuur van de vacht kapot, waardoor de vacht juist gaat vervilten. De vacht verhaart niet en blijft doorgroeien. De lange krullen zullen koorden ofwel dreadlocks vormen. De puppyvacht is een zacht krullende vacht en zal nog geen koorden vormen. Om mooie dreadlocks te krijgen, zal de vacht geschoren moeten worden, soms zelfs meerdere keren. Wanneer de vacht gaat vervilten kan je doormiddel van scheren de koorden maken. Wil je niet zo’n lange weelderige bos haar dan kan de hond ook meermaals per jaar geschoren worden. Vroeger stonden de Spaanse Waterhonden tussen de schapen en werden dan meteen met de schapen geschoren. De gehele vacht wordt op één en dezelfde lengte geschoren. Minstens een keer per jaar maar naar believen kan dit ook elke 4 a 6 maanden gedaan worden.

Hoewel men hem promoot als een hypoallergene hond (vacht) willen we er niet zomaar vanuit gaan dat hij bij elke persoon past die een allergie heeft, geen enkele hond is dit en de mate van allergie is zeer uiteenlopend. We raden sterk aan om bij verschillende fokkers of liefhebbers uitgebreid te testen alvorens over te gaan tot kopen. Dit ras mag dan weinig tot geen haren verliezen, maar hij brengt met een langere vacht eens zoveel zand binnen.

RAS STANDAARDHANDIGE TIPS
Pittig & sociaal

Het karakter

Het karakter van een Spaanse Waterhond kan best pittig zijn, in hun vroegere werk moesten ze vaak alleen kunnen werken en beslissingen nemen. Dit maakte hem wat gereserveerd naar vreemden. Maar een goed gesocialiseerde pup die ook getraind wordt zal minder verlegen of nerveus zijn.

De Spaanse Waterhond is een ideale familiehond omdat hij een zeer goed aanpassingsvermogen, familie en goede vrienden zullen dan ook steeds hartelijk ontvangen worden. Trainen blijft echter een must!!

Het trainen van een Spaanse Waterhond kan men best doen door middel van beloning en respect, geen harde hand of ruwe behandeling want deze slimmerik zal dan het vertrouwen in mensen verliezen.

Sociaal & Levenslustig

De opvoeding

De meeste jonge honden kunnen het terughoudende karakter vertonen, wanneer de hond een goede socialisatie genoot waarbij hij een of andere opleiding kreeg zal hij  toch opgroeien tot een sociale en aangename hond.

In het kort gezegd is een opgevoede Spaanse Waterhond een actieve, levenslustige hond die een enorme will to please heeft naar zijn baasjes toe, buiten een bommetje energie is maar binnen de ideale gezinshond, zijn vacht is uniek daar deze zeer weinig onderhoud vraagt.